2021. jún 30.

Tönkre tettük az otthonunkat?! -cselekedj te is, amíg nem késő...

írta: fiatalháziasszony
Tönkre tettük az otthonunkat?! -cselekedj te is, amíg nem késő...

borito.jpeg

   Reggel van, fullasztó meleg. Arra ébredek, hogy folyik rólam a víz. Az éjjel alig tudtam aludni ettől a melegtől, ami tombol most mindenhol. 

Bele gondolt már valaki abba, hogy miért ilyen furcsa és meglepetésekkel teli az időjárás mostanában? Gondoljunk csak bele. Régen, a téli időszak szánkozásról és a nagy hidegről szólt. Most pedig, épp hogy volt hó. Igaz volt nagy havazás is, de nem olyan mennyiségben mint régen. Aztán a tavaszról ne is beszéljünk. Ha igaz lenne a mondás, hogy a májusi eső aranyat ér, már nagyon gazdag lehetnék. 

Aztán most...majdnem 40 fok. Normális ez? Egy cseppet sem!

Azt hisszük, hogy a Föld sose fog meghalni. Oh...dehogynem! és miért? -miattunk, mi tettük ezt vele.

Nézzük is, mivel tudnánk változtatni addig, amíg nem lesz túl késő:

1. Takarékoskodj a vizzel !

unnamed_1_1.jpg

Ezt persze nem úgy értem, hogy ne zuhanyozz, vagy, hogy ne mosogass. Úgy értem, hogy ne folyasd a vizet feleslegesen. Ha van mosogatógéped, akkor inkább gyűjsd össze a mosogatnivalót, és inkább használd a gépet. Vagy fogmosás közben ne folyasd feleslegesen a vizet. Tudtad, hogy a mosogatógéppel kevesebb vizet használsz el, mintha te mosnád el magad a saját kezeddel?

2. Ne használj felesleges energiákat !

feny.jpg

Használj energiatakarékos izzókat. A LED-es izzókkal nem csak energiát, de pénzt is meg tudsz takarítani. Amikor nem tartózkodsz a szobában, kapcsold le a villanyt, lefekvés előtt kapcsold ki a tévét és a számítógépet, hiszen éves szinten ilyen apró dolgokkal is rengeteget spórolhatsz.

3. Tudatosan étkezz !

hqdefault.jpg

Az általunk választott, vásárolt ételek és italok hatással vannak a környezetünkre. A megvásárolt élelmiszerek előállításához, víz és talaj szükséges, illetve energia kell a feldolgozásukhoz és a csomagolásukhoz, a szállításukhoz pedig üzemanyag szükséges. A növények előállításához kevesebb energiára és erőforrása van szükség, mint az állati eredetű termékek előállításához. A gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék, különösen azok, amelyeket helyben termesztenek, fenntarthatóbbak a környezet számára. Illetve nem szabad elmenni amellet sem, hogy a növényi eredetű ételek, élelmiszerek egészségesebbek is. 

4. Gyűjts szelektíven, újrahasznosíts dolgokat !

letoltes.jpg

Mennyire egyszerűnek tűnő dolog. Mégse csinálja az embereknek a többsége. Azzal, hogy nem dobunk ki  mindent a szemétbe, hanem próbáljuk újrahasználni, nem csak a bolygónak teszünk jót, hanem az állatoknak is, mivel a szemeteknek a többsége az óceánba és a tengerekbe kerülnek, ezzel megröviditik és megnehezítik az állatoknak a megélhetését. Azzal pedig, hogy ha te szelektíven gyüjtöd a szemetet, segítesz abban, hogy esetleges dolgokat majd a későbbiekben újra fel tudjanak használni a gyárak. 

5. Ne ülj kocsiba, buszra ha nem muszáj. Biciklizz, sétálj!

biciklizes.jpg

Itt van a jó idő, igaz nagyon meleg van, de reggelenként vagy esténként ha mész valahová inkább biciklivel vagy gyalog menj. Hidd el, jól fog neked esni, és még  a környzet mellett még az egészségedre is oda figyelsz. 

 

Bár ezzel az 5 tippel, tanáccsal nem tudjuk visszafordítani az időt, viszont kisebb apróbb lépésekkel, úgy gondolom, hozzá tuduk tenni ahhoz, hogy minél tovább élhető legyen minden ember, élőlény, állat számára a mi otthonunk, a Föld. 

 

 

Remélem, hogy hasznosnak gondolod a cikkemet. Ha esetleg van valamilyen hozzáfüznivalód, vagy más tipped a témával kapcsolatban, várom a válaszod a kommentszekcióban. 

 

 

További szép nyarat, hetet!

 

puszi,

kezdőháziasszony 

Szólj hozzá

sport föld egészség növények ember szemét környezet állatok víz otthon szelektív étkezés otthonunk tönkremegy cselekedj sporolás vigyázzunkrá növényiétel